RECEPTY - VEPŘOVÉ

Seznam receptů:

Bůčková roláda

  • 1 – 1,5 kg masitějšího bůčku bez kosti a kůže
  • 1 ks větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Pepř černý mletý
  • kmín (celý drcený)
  • sůl
Na nádivku si připravte:
  • 3 ks starších rohlíků
  • trochu mléka na namočení pečiva
  • 50 g slanina
  • 2 ks vajec
  • 2 stroužky česneku
  • cca 1 cm plátek másla
  • 1 lžičku majoránky
  • čerstvou petrželku
  • sůl

Postup přípravy

Plát masa upravte tak, že ho podélně rozříznete po vláknech, aby šel otevřít jako kniha. Kousek od kraje nedoříznete, aby držel pohromadě. Maso můžete mírně naklepat. Osolte, opepřete z obou stran. Na nádivku budete potřebovat na jemné kostičky nakrájené rohlíky namočené v mléce. Jakmile jsou nasáklé, vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte změklé máslo, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku, posekanou petrželku a osolte. Vše důkladně promíchejte. Na plát masa rozprostřete nádivku, ne až ke krajům, o opět po vláknech roládu zaviňte a zpevněte provázkem. Roládu ze všech stran posypte kmínem. Do dna pekáče s poklicí nakrájejte nahrubo cibuli a česnek, na to položte roládu a podlijte cca 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopené vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Po hodině poklici sejměte, roládu můžete obrátit a za občasného přelévání výpekem pečte ještě asi 30–40 minut. Podle potřeby dolévejte tekutinu. Po upečení odstraňte provázek, nechte chvilku odpočinout a krájejte na silnější plátky. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami, případně kaší. Přelijte výpekem.

Pečené uzené koleno

Budete k tomu potřebovat:
  • 1 uzené koleno
  • 2 cibule
  • větvičky čerstvého rozmarýnu
  • pepř
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
Marináda:
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce worcesteru
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce grilovacího koření

Postup přípravy

Koleno opláchneme a očistíme. Tenkým nožem uděláme tři krátké řezy až ke kosti, aby se koleno lépe provařilo. Dáme vařit na 15 minut a pak vodu vyměníme. Do vyměněné vody dáme větvičky rozmarýnu, „šišky“ pepře, cibuli a asi jednu malou lžíci soli. Kolínko vaříme 50 minut. Uvařené koleno vyndáme a kůži na povrchu asi 0.5 cm hluboko nařízneme na mřížku. Oloupané stroužky česneku rozpůlíme a vtlačíme na několika místech do kolene. Pomažeme marinádou asi dávkou 1/3, podlijeme třemi lžícemi vývaru z kolena a dáme do trouby. Pečeme v troubě asi 30 minut na 200°C. Průběžně přidáváme marinádu a poléváme troškou vývaru z kolena.

Trhané vepřové maso

  • 2 kg vepřové plece
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1–2 citrony
  • 2 lžičky soli
  • 4 velké brambory

Postup přípravy

Vepřovou plec omyjte, osušte a důkladně potřete marinádou, tu smícháte z nožem rozmělněného česneku, oleje, papriky, šťávy z jednoho až dvou citronů a soli. Takto maso dejte na 12–24 hodin do lednice. Proces je sice dlouhý, ale za to stojí opravdu za to. Troubu zahřejte na 150 °C. Mezitím oloupejte a omyjte brambory a nakrájené na plátky je vyskládejte na dno pekáčku. Následně navrch posaďte maso. Marinádu okapanou z masa smíchejte s 300 ml vody a směsí přelijte maso. Přiklopte a pečte pět hodin. Následně odklopte, zvyšte teplotu v troubě na 180 °C a pečte další hodinu. Po upečení nechte maso ještě dvacet až třicet minut odpočívat. Podávejte natrhané na kousky. Lze dochutit také BBQ omáčkou.

Uzená krkovice pečená na hořčici a česneku

Budete k tomu potřebovat:
  • 700 g uzené krkovice vcelku
  • 2 cibule
  • 4-5 stroužků utřeného česneku
  • 2 lžíce steakové hořčice
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička medu
  • 250 ml světlého piva
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka kajenského pepře

Postup přípravy

Smícháme olej, česnek, hořčici a med. Dochutíme pepřem. Cibuli nakrájíme na klínky. Maso potřeme ochucenou hořčicí a položíme do pekáčku na cibuli. Podlijeme pivem, přikryjeme a pečeme pozvolna na 180°C. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem. Je-li třeba, přidáme trochu piva. Pečeme asi 60-70 minut. Upečené maso necháme ještě asi 10 minut odpočívat. Podáváme s chlebem, nebo se zelím a knedlíky.

Vepřová Carnitas

Budete k tomu potřebovat:
  • 1,5 kusu vepřového masa (plec)
  • 1 kus cibule
  • 1/2 lžičky pepře (mletý)
  • 1 lžička římského kmínu (mletý)
  • 1 lžička oregano (sušené)
  • 2 kusy bobkového listu
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 kus pomeranče (nejlépe bio)
  • 1 lžička soli
  • tortilla 14 kusů (malé kukuřičné – bezlepkové – k podávání)
  • Maso zbavte velkých kusů tuku a nakrájejte je na kostky o hraně 5 – 10 cm. Troubu předehřejte na 150 °C.

Postup přípravy

Do litinového hrnce dejte pokrájené maso, sůl, pepř, římský kmín, oregano, přepůlenou cibuli, bobkový list, limetovou šťávu a šťávu z pomeranče. Pokud máte pomeranč v biokvalitě, přidejte do hrnce i slupku z vymačkaného pomeranče. Vše promíchejte a zalijte vodou tak, aby maso bylo zcela zakryté. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí a na 2 – 2,5 hodiny dejte péct do předehřáté trouby. V polovině pečení maso promíchejte. Jakmile se maso začne rozpadat, vyndejte je děrovanou naběračkou a zabalte do alobalu. Z výpeku odstraňte cibuli, bobkové listy a slupky pomeranče. Hrnec dejte na sporák a šťávu přiveďte k varu. Za stálého míchání šťávu redukujte asi na 250 ml, trvá to 10 – 12 minut. Teplotu v troubě zvyšte na 250 °C. Odpočinuté maso pomocí dvou vidliček natrhejte na kousky. Ponechte pouze libové kusy, tuk odstraňte. Natrhané maso rozložte na plech vyložený alobalem, zalijte zredukovanou šťávou a promíchejte. Dejte péct do předehřáté trouby na 10 – 15 minut. V polovině pečení maso promíchejte. Má být dozlatova opečené a tekutina téměř vypařená. Těsně před podáváním zabalte kukuřičné tortilly do alobalu a nechte je prohřát v rozpálené troubě. Natrhané vepřové maso podávejte s tortillami, zelným salátem a salsami.