Postup přípravy
Plát masa upravte tak, že ho podélně rozříznete po vláknech, aby šel otevřít jako kniha. Kousek od kraje nedoříznete, aby držel pohromadě. Maso můžete mírně naklepat. Osolte, opepřete z obou stran. Na nádivku budete potřebovat na jemné kostičky nakrájené rohlíky namočené v mléce. Jakmile jsou nasáklé, vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte změklé máslo, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku, posekanou petrželku a osolte. Vše důkladně promíchejte. Na plát masa rozprostřete nádivku, ne až ke krajům, o opět po vláknech roládu zaviňte a zpevněte provázkem. Roládu ze všech stran posypte kmínem. Do dna pekáče s poklicí nakrájejte nahrubo cibuli a česnek, na to položte roládu a podlijte cca 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopené vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Po hodině poklici sejměte, roládu můžete obrátit a za občasného přelévání výpekem pečte ještě asi 30–40 minut. Podle potřeby dolévejte tekutinu. Po upečení odstraňte provázek, nechte chvilku odpočinout a krájejte na silnější plátky. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami, případně kaší. Přelijte výpekem.
Postup přípravy
Koleno opláchneme a očistíme. Tenkým nožem uděláme tři krátké řezy až ke kosti, aby se koleno lépe provařilo. Dáme vařit na 15 minut a pak vodu vyměníme. Do vyměněné vody dáme větvičky rozmarýnu, „šišky“ pepře, cibuli a asi jednu malou lžíci soli. Kolínko vaříme 50 minut. Uvařené koleno vyndáme a kůži na povrchu asi 0.5 cm hluboko nařízneme na mřížku. Oloupané stroužky česneku rozpůlíme a vtlačíme na několika místech do kolene. Pomažeme marinádou asi dávkou 1/3, podlijeme třemi lžícemi vývaru z kolena a dáme do trouby. Pečeme v troubě asi 30 minut na 200°C. Průběžně přidáváme marinádu a poléváme troškou vývaru z kolena.
Postup přípravy
Vepřovou plec omyjte, osušte a důkladně potřete marinádou, tu smícháte z nožem rozmělněného česneku, oleje, papriky, šťávy z jednoho až dvou citronů a soli. Takto maso dejte na 12–24 hodin do lednice. Proces je sice dlouhý, ale za to stojí opravdu za to. Troubu zahřejte na 150 °C. Mezitím oloupejte a omyjte brambory a nakrájené na plátky je vyskládejte na dno pekáčku. Následně navrch posaďte maso. Marinádu okapanou z masa smíchejte s 300 ml vody a směsí přelijte maso. Přiklopte a pečte pět hodin. Následně odklopte, zvyšte teplotu v troubě na 180 °C a pečte další hodinu. Po upečení nechte maso ještě dvacet až třicet minut odpočívat. Podávejte natrhané na kousky. Lze dochutit také BBQ omáčkou.
Postup přípravy
Smícháme olej, česnek, hořčici a med. Dochutíme pepřem. Cibuli nakrájíme na klínky. Maso potřeme ochucenou hořčicí a položíme do pekáčku na cibuli. Podlijeme pivem, přikryjeme a pečeme pozvolna na 180°C. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem. Je-li třeba, přidáme trochu piva. Pečeme asi 60-70 minut. Upečené maso necháme ještě asi 10 minut odpočívat. Podáváme s chlebem, nebo se zelím a knedlíky.
Postup přípravy
Do litinového hrnce dejte pokrájené maso, sůl, pepř, římský kmín, oregano, přepůlenou cibuli, bobkový list, limetovou šťávu a šťávu z pomeranče. Pokud máte pomeranč v biokvalitě, přidejte do hrnce i slupku z vymačkaného pomeranče. Vše promíchejte a zalijte vodou tak, aby maso bylo zcela zakryté. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí a na 2 – 2,5 hodiny dejte péct do předehřáté trouby. V polovině pečení maso promíchejte. Jakmile se maso začne rozpadat, vyndejte je děrovanou naběračkou a zabalte do alobalu. Z výpeku odstraňte cibuli, bobkové listy a slupky pomeranče. Hrnec dejte na sporák a šťávu přiveďte k varu. Za stálého míchání šťávu redukujte asi na 250 ml, trvá to 10 – 12 minut. Teplotu v troubě zvyšte na 250 °C. Odpočinuté maso pomocí dvou vidliček natrhejte na kousky. Ponechte pouze libové kusy, tuk odstraňte. Natrhané maso rozložte na plech vyložený alobalem, zalijte zredukovanou šťávou a promíchejte. Dejte péct do předehřáté trouby na 10 – 15 minut. V polovině pečení maso promíchejte. Má být dozlatova opečené a tekutina téměř vypařená. Těsně před podáváním zabalte kukuřičné tortilly do alobalu a nechte je prohřát v rozpálené troubě. Natrhané vepřové maso podávejte s tortillami, zelným salátem a salsami.