RECEPTY - DRŮBEŽÍ

Seznam receptů:

Krůtí prsa na pomerančové omáčce

Budete k tomu potřebovat:
  • 1 kg krůtích prsou
Marináda:
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička bílého pepře
  • špetka červené papriky mleté
  • 1 lžička solamylu
Pomerančová omáčka:
  • 3 lžíce krystalový cukr
  • šťáva ze tří pomerančů
  • 3 lžíce pomerančový džem
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 2 lžíce solamyl
  • 2 lžíce máslo
  • 2 ks pomeranče oloupané a nakrájené na silnější kolečka

Postup přípravy

Připravíme si marinádu a namočíme do ní maso nařezané na řízky, popřípadě jemně naklepané. Necháme v marinádě tak dvě hodiny a poté je zprudka opečeme na pánvi a odložíme do tepla. V druhé pánvi na sucho zkaramelizujeme cukr, zalijeme pomerančovou šťávou, karamel rozpustíme a do tohoto základu přidáme podusit pomerančová kolečka /tak cca 5 min/, které také vybereme a dáme do tepla. Do omáčky přidáme pomerančový džem, solamyl rozmíchaný ve vodě, necháme převařit a na konec rozpustíme na zjemnění v omáčce máslo. Maso podáváme s rýží, bramborami nebo hranolkami polité pomerančovou omáčkou a ozdobené podušeným pomerančem.

Citronové krůtí řízky

  • citron – 2 kusy
  • petržel kadeřavá/kudrnka – 8 kusů
  • krůtí maso – 4 plátky (prsa)
  • olej – 2 lžíce (nejlépe olivový)
  • máslo – 50 gramů
  • vývar drůbeží – 1/2 hrnku (i z kostky)
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

Petrželku opláchněte, 4 snítky odložte stranou na ozdobu a zbytek nasekejte najemno. Z citronu vymačkejte šťávu. Druhý citron důkladně omyjte a nakrájejte na tenké ozdobné plátky. Maso rozklepejte dotenka, osolte a opepřete. Polovinu másla s olejem rozehřejte na pánvi. Když začne tuk pěnit, vložte do něj plátky masa, opečte je z každé strany asi půl minuty a přendejte je na nahřátý talíř. Do tuku na pánvi přilijte vývar a míchejte, postupně přidejte zbytek másla, část citronové šťávy a nasekanou petrželku. Do nálevu vložte maso, prohřejte ho a dochuťte podle potřeby zbytkem citronové šťávy, solí a pepřem. Rozdělte na porce a ozdobte plátky citronu a petrželkou. Podávejte s bílým pečivem a zeleninovým salátem. Výbornou přílohou jsou také brambory vařené nebo pečené se snítkou rozmarýnu.

Kuřecí prsa na žampionech

  • 4 ks kuřecích prsou
  • Sůl, pepř
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1 lžíce prolisovaného česneku
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 225 g žampionů na plátky
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 hrnku smetany
  • 2 lžíce nakrájené petrželky

Postup přípravy

Maso lehce naklepejte. Posypejte špetkou soli a pepřem z obou stran. V míse smíchejte kuřecí vývar, prolisovaný česnek, chilli vločky a tymián. Kovovou mřížku v troubě posuňte do spodní třetiny a troubu předehřejte na 190 °C. V pánvi rozehřejte jednu lžíci oleje. Přisypejte žampiony a restujte dohněda asi 3–4 minuty. Poté je přendejte na talíř. Rozehřejte na pánvi zbývající lžíci oleje a zatáhněte maso z obou stran. Vyndejte z pánve a přendejte na talíř. Snižte plamen a přisypejte do pánve šalotku s připravenou směsí z vývaru. Omáčku redukujte asi 8–10 minut, případně dokud nezbyde na přibližně 1/3 hrnku. Jakmile zhoustne, sundejte z plamene, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Když je pánev mimo žár, přidejte smetanu, žampiony a promíchejte. Pánev vraťte na plotnu asi na 30 sekund, ale omáčka se nesmí vařit. Opět pánev sundejte z plotny, vraťte do ní kuřecí prsa a přelijte je omáčkou i svrchu. Vložte do trouby na 5–8 minut, dokud nebudou prsíčka úplně propečená. Servírujte posypaná petrželkou.

Kuřecí karbanátky

Na 4 porce budete potřebovat
Karbanátky:
  • kuřecí prsa 400 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • vejce 1 ks
  • sušený tymián 1 lžička
  • mletá sladká paprika 1 lžička
  • sůl 1 lžička
  • mletý bílý pepř 1/2 lžičky
  • hladká špaldová mouka 100 g
Dip:
  • sušený tymián 1 lžička
  • mletá sladká paprika 1 lžička
  • skyr siggi’s bílý 1 kelímek
  • zakysaná smetana 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř po 1/2 lžičce
Příloha:
  • baby brambory 300 g
  • cherry rajčátka
  • kapary
  • nakládané okurky
  • černé olivy

Postup přípravy

Kuřecí maso očistěte a namelte najemno v mlýnku nebo rozmixujte v mixéru typu sekáček. Stejně tak rozmixujte cibuli a česnek. Petrželku nakrájejte najemno. Vše promíchejte s vejcem, sušeným tymiánem, paprikou, solí, pepřem a moukou. Nechte 30 minut odležet. Z masové směsi vytvarujte mokrýma rukama karbanátky. Grilujte 5 minut na grilu z každé strany. Všechny suroviny na dip smíchejte. Dip se ke karbanátkům perfektně hodí stejně jako pečené brambory, cherry rajčátky, kapary, nakládané okurky a olivy. Brambory můžete připravit tak že je omyjete, promícháte s olejem a solí. Následně je dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Svatomartinská husa

  • 1 husa
  • 1 lžíce kmínu
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek vývaru

Postup přípravy

Husu před pečením řádně očistíme. Den před pečením ji vně i uvnitř dobře osolíme a posypeme celým kmínem a necháme v chladu do druhého dne. V den pečení jí vidličkou opatrně propícháme kůži z boku, aby se z ní lépe vypékalo sádlo. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Po chvíli husu podlijeme malým množstvím horké vody, kastrol přiklopíme a husu pečeme podle velikosti (1 hodinu na 1kg váhy) při 160 °C. Během pečení průběžně odebíráme vypečené sádlo a husu jím přeléváme. Asi v polovině pečení ji obrátíme. Až bude maso měkké, husu odkryjeme, slijeme zbytek sádla, zvýšíme teplotu na 180 °C a dopečeme ji dozlatova. Podáváme ji s knedlíky a zelím.