RECEPTY - HOVĚZÍ

Seznam receptů:

Hovězí loupaná plec na pepři

  • 4 porce
  • 500 g hovězí loupané plece
  • 1 cibule
  • 50 g sádla
  • 2-3 lžičky drceného černého pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 3-4 lžíce hladké mouky
  • 500 ml masového vývaru
  • sůl

Postup přípravy

Maso nakrájíme na větší kostky a cibuli nadrobno. V kastrole rozpálíme sádlo a cibuli osmažíme dozlatova. Do tohoto základu přidáme kousky masa, opečeme ho ze všech stran dohněda, osolíme, přidáme drcený pepř, česnek utřený se solí a zalijeme horkým vývarem do poloviny výšky masa. Teplotu ztlumíme na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme půl hodiny. Kontrolujeme a případně doléváme malé množství teplého vývaru. Po půlhodinovém dušení odstraníme pokličku, teplotu zvýšíme na maximum a výpek vysmahneme na tuk. Zaprášíme prosátou hladkou moukou, zasmahneme a zalijeme zbytkem teplého vývaru. Dobře rozmícháme a maso dodusíme doměkka. Často mícháme. Podáváme s bramborovou kaší.

Hovězí kostky na guláš

  • 400g hovězích kostek na guláš
  • 200g cibule
  • 200g párků
  • 100g sádla
  • 1ks malého piva
  • 300ml vody
  • 1ks vejce
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • mouka hladká na zahuštění
  • sůl
  • paprika sladká
  • majoránka
  • pepř
  • kmín
  • česnek

Postup přípravy

Cibuli osmažíme dorůžova, přidáme maso a osmahneme. Přidáme rajčatový protlak a koření (bez česneku a majoránky), přilijeme cca 300 ml vody a přikryjeme pokličkou. Až je maso měkké, vyjmeme jej a šťávu necháme zredukovat (odpařit). Následně šťávu zaprášíme moukou, necháme přejít varem a rozmixujeme s trochou teplé vody. Přidáme česnek, majoránku a pivo. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo bramboráčky. Guláš můžete ozdobit plátky cibule. Na zahuštění můžete použít chléb.

Nakládaná Svíčková na smetaně

Na 4 porce budete k tomu potřebovat:
  • 40 g máslo
  • 1 dl mléko
  • 40 g cibule
  • 2 dl kysaná smetana
  • 40 g hladká mouka
  • 500 g hovězí svíčková
  • 200 g kořenová zelenina
Podle chuti:
  • sůl
  • bobkový list
  • mletý černý pepř
  • celý černý pepř
  • celé nové koření

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu dle vlastního výběru očistíme a nakrájíme. Omytou svíčkovou, vložíme do kastrolu. Maso poklademe rozkrájenou zeleninou a cibulí. Přidáme celý pepř, bobkový list a nové koření. Vše přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do chladničky odležet na jeden nebo dva dny. Maso bude potom měkčí a lahodnější. Celý hrnec potom dáme na plotnu a maso i se zeleninou osmahneme. Podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličku dusíme. Když nám svíčková změkne, vyndáme ji a naporcujeme na plátky. Šťávu z masa a zeleniny zalijeme mlékem nebo smetanou s rozkvedlanou moukou a chvíli povaříme. Povařenou omáčku přecedíme a vyjmeme koření. Zeleninu prolisujeme do omáčky nebo rozmixujeme, aby byla omáčka obzvláště jemná. Svíčkovou omáčku ještě ochutíme solí, pepřem, kysanou smetanou a popřípadě můžeme omáčku přisladit nebo okyselit. Nakládanou svíčkovou na smetaně podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.

Tradiční Italské zapečené těstoviny
s Boloňskou a Bešamelovou omáčkou

Budete k tomu potřebovat:
  • 320 g semolinových těstovin (rigatoni, penne)
Bešamel:
  • 250 ml mléka
  • 20 g pšeničné hladké mouky
  • 20 g másla
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 120 g mozzarelly
Boloňská omáčka:
  • 600 g libového hovězího masa
  • 2 střední mrkve
  • kousek celeru
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g rajčatového pyré
  • slunečnicový olej
  • 1 lžíci provensálského koření
  • 1 lžíci bazalky
  • špetku kmínu
  • cukr podle chuti
  • sůl, pepř
  • a cca 100 ml vody

Postup přípravy

V hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibulku. Přidáme umleté hovězí maso a opékáme ho do zhnědnutí. Poté přimícháme nastrouhanou zeleninu, rajčatové pyré, sůl, pepř a zalijeme vodou. Za občasného promíchání dusíme přibližně hodinu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, provensálské koření a ještě bazalku. Ve druhém hrnci si připravíme bešamel. Nejprve rozpustíme máslo, pak vmícháme mouku a uděláme si světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a špetkou muškátového oříšku. Těstoviny povaříme krátce. Měly by jim stačit 3 až 4 minut. Uvařené těstoviny v hrnci smícháme s boloňskou omáčkou a vše přesuneme do zapékací misky. Přelijeme bešamelem a přidáme ještě nakrájenou mozzarellu. Pekáč či zapékací misku dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou.