Postup přípravy
Maso nakrájíme na větší kostky a cibuli nadrobno. V kastrole rozpálíme sádlo a cibuli osmažíme dozlatova. Do tohoto základu přidáme kousky masa, opečeme ho ze všech stran dohněda, osolíme, přidáme drcený pepř, česnek utřený se solí a zalijeme horkým vývarem do poloviny výšky masa. Teplotu ztlumíme na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme půl hodiny. Kontrolujeme a případně doléváme malé množství teplého vývaru. Po půlhodinovém dušení odstraníme pokličku, teplotu zvýšíme na maximum a výpek vysmahneme na tuk. Zaprášíme prosátou hladkou moukou, zasmahneme a zalijeme zbytkem teplého vývaru. Dobře rozmícháme a maso dodusíme doměkka. Často mícháme. Podáváme s bramborovou kaší.
Postup přípravy
Cibuli osmažíme dorůžova, přidáme maso a osmahneme. Přidáme rajčatový protlak a koření (bez česneku a majoránky), přilijeme cca 300 ml vody a přikryjeme pokličkou. Až je maso měkké, vyjmeme jej a šťávu necháme zredukovat (odpařit). Následně šťávu zaprášíme moukou, necháme přejít varem a rozmixujeme s trochou teplé vody. Přidáme česnek, majoránku a pivo. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo bramboráčky. Guláš můžete ozdobit plátky cibule. Na zahuštění můžete použít chléb.
Postup přípravy
Kořenovou zeleninu dle vlastního výběru očistíme a nakrájíme. Omytou svíčkovou, vložíme do kastrolu. Maso poklademe rozkrájenou zeleninou a cibulí. Přidáme celý pepř, bobkový list a nové koření. Vše přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do chladničky odležet na jeden nebo dva dny. Maso bude potom měkčí a lahodnější. Celý hrnec potom dáme na plotnu a maso i se zeleninou osmahneme. Podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličku dusíme. Když nám svíčková změkne, vyndáme ji a naporcujeme na plátky. Šťávu z masa a zeleniny zalijeme mlékem nebo smetanou s rozkvedlanou moukou a chvíli povaříme. Povařenou omáčku přecedíme a vyjmeme koření. Zeleninu prolisujeme do omáčky nebo rozmixujeme, aby byla omáčka obzvláště jemná. Svíčkovou omáčku ještě ochutíme solí, pepřem, kysanou smetanou a popřípadě můžeme omáčku přisladit nebo okyselit. Nakládanou svíčkovou na smetaně podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.
Postup přípravy
V hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibulku. Přidáme umleté hovězí maso a opékáme ho do zhnědnutí. Poté přimícháme nastrouhanou zeleninu, rajčatové pyré, sůl, pepř a zalijeme vodou. Za občasného promíchání dusíme přibližně hodinu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, provensálské koření a ještě bazalku. Ve druhém hrnci si připravíme bešamel. Nejprve rozpustíme máslo, pak vmícháme mouku a uděláme si světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a špetkou muškátového oříšku. Těstoviny povaříme krátce. Měly by jim stačit 3 až 4 minut. Uvařené těstoviny v hrnci smícháme s boloňskou omáčkou a vše přesuneme do zapékací misky. Přelijeme bešamelem a přidáme ještě nakrájenou mozzarellu. Pekáč či zapékací misku dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou.