RECEPTY - UZENINY

Seznam receptů:

Uzená žebra s medovou marinádou

Budete k tomu potřebovat:
  • 3 kg uzených žeber
  • 2 cibule
  • divoké koření = bobkový list, nové koření a černý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 litru světlého piva
Marináda:
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 chilli paprička
  • petržel – kudrnka
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • šťáva z 1 citrónu
  • lžička soli

Postup přípravy

Žebra dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme oloupanou cibuli, česnek, divoké koření a přilijeme pivo. Přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a vaříme cca hodinu. Maso musí jít dobře od kosti. Na marinádu smícháme med, sojovku, papričku, přidáme petrželku, zázvor, citrónovou šťávu a půl lžičky soli. Rozmícháme, pro naředění můžeme přidat trošku vývaru ze žeber. Do pekáčku připravíme pečící papír a marinádou potíráme pomocí mašlovačky uvařená žebra. Necháme 2–3 hodiny v marinádě. Potom pečeme v troubě při 180 – 200° C asi 25 – 35 minut. Marináda trošku zkaramelizuje. Chuť je do sladka a pikantní díky feferonce. Jako příloha se hodí zeleninový salát, bílé i tmavé pečivo nebo čerstvý chléb.

Zapečená uzená krkovice

Budete k tomu potřebovat:
  • 1 – 2 plátky uzené krkovice
  • 2 cibule šalotky
  • 250 g brambor (vařených)
  • 150 ml smetany
  • 1 lžíce křenu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky vegety
  • sůl
  • 3 dkg másla

Postup přípravy

Do zapékací misky zamícháme nakrájenou krkovici a cibuli a uvařené těstoviny. Osolíme, opepříme a poklademe máslem a v předehřáté troubě na 180°C pečeme zhruba 25 – 30 min. V hrnečku smícháme smetanu, vegetu, křen a hořčici a zalijeme tím směs masa s těstovinami. Zapečeme ještě asi 15 min. Zkusit můžete také nějaký z našich starších receptů.